> For the complete documentation index, see [llms.txt](https://ayakaleaf-pro.ayaka.space/llms.txt). Markdown versions of documentation pages are available by appending `.md` to page URLs; this page is available as [Markdown](https://ayakaleaf-pro.ayaka.space/on-premises/nl/gebruikers-en-projectbeheer/user-management/migrating-from-server-pro-to-group-professional.md).

# Migreren van Server Pro naar Group Professional

Overschakelen van een self-hosted Server Pro-instantie naar een nieuw cloudgebaseerd Overleaf Group Professional-abonnement is een grote verandering, dus om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen hebben we de volgende richtlijnen samengesteld.

Over het algemeen stellen we een overlapperiode van drie maanden voor, die begint op uw verlengingsdatum. Dat betekent dat:

* Uw bestaande Server Pro-instantie en uw nieuwe Group Professional-abonnement beide volledig actief zullen zijn.
* Uw technisch team kan tijd inplannen om het Group Professional-abonnement in te richten en te beslissen over de toekomst van uw on-premises implementatie van Server Pro.
* Het belangrijkste is dat uw gebruikers ruim de tijd hebben om hun projecten over te zetten naar het nieuwe Overleaf Group Professional-platform.

Deze korte gids leidt u door de belangrijkste stappen voor deze migratie. Laten we aan de slag gaan!

{% stepper %}
{% step %}

### Fase 1: Instelling en configuratie

(Link: <https://docs.overleaf.com/on-premises/user-and-project-management/user-management/migrating-from-server-pro-to-group-professional#phase-1-setup-and-configuration>)

* Overleaf maakt uw Group Professional-abonnement aan en voegt uw hoofdbeheerder toe.
* Uw groepsbeheerder kan [Beheerde gebruikersarrow-up-right](https://docs.overleaf.com/groups/user-management/managed-user-accounts) inschakelen, [Single Sign-On (SSO)arrow-up-right](https://docs.overleaf.com/groups/overleaf-group-single-sign-on/setting-up-group-sso) configureren en [de eindgebruikers uitnodigenarrow-up-right](https://docs.overleaf.com/groups/user-management/how-to-add-and-remove-users).

{% hint style="warning" %}
Het inschakelen van Beheerde gebruikers en het implementeren van SSO is een vereiste stap voor FedRAMP® LI-SaaS-conformiteit. Als uw organisatie FedRAMP-conformiteit vereist, stel Beheerde gebruikers en SSO dan in voordat u eindgebruikers uitnodigt.
{% endhint %}
{% endstep %}

{% step %}

### Fase 2: Gebruikersmigratie en gegevensbeheer

(Link: <https://docs.overleaf.com/on-premises/user-and-project-management/user-management/migrating-from-server-pro-to-group-professional#phase-2-user-migration-and-data-management>)

Dit is het belangrijkste migratievenster en heeft de volgende verantwoordelijkheden:

#### Eindgebruikers

* Gebruikers moeten alle projecten die zij willen behouden, migreren van uw Server Pro-instantie naar hun nieuwe accounts op [overleaf.comarrow-up-right](http://overleaf.com/). Het proces bestaat uit [projecten exporterenarrow-up-right](https://www.overleaf.com/learn/how-to/Exporting_your_work_from_Overleaf) van Server Pro en [ze uploadenarrow-up-right](https://www.overleaf.com/learn/how-to/Uploading_a_project) naar hun account op [overleaf.comarrow-up-right](http://overleaf.com/). Als een gebruiker nog geen [overleaf.comarrow-up-right](http://overleaf.com/) account heeft, kan die zich registreren op [overleaf.com/registerarrow-up-right](http://overleaf.com/register).

{% hint style="warning" %}
Alleen de broncode van het project (LaTeX- en binaire bestanden) wordt via deze exportprocedure overgezet. Bestaande projectinstellingen, deelinstellingen, opmerkingen, bijgehouden wijzigingen, enz. worden NIET overgezet. Gebruikers zullen hun samenwerkingspartners na de migratie opnieuw moeten uitnodigen.
{% endhint %}

#### Technisch personeel

* Tijdens deze fase moet uw technisch team plannen maken voor de afhandeling na de migratie van uw on-premises Server Pro-instantie en de bijbehorende gegevens.
* **Gegevensback-up:** U kunt alle projecten exporteren voordat u ze buiten gebruik stelt, om een archief te maken waarmee u gebruikers kunt helpen die zijn vergeten hun werk te migreren of te downloaden. Instructies: <https://docs.overleaf.com/on-premises/maintenance/data-and-backups/exporting-projects>
* **Server Pro buiten gebruik stellen:** Nadat het migratievenster is gesloten en uw licentiesleutel is uitgeschakeld, heeft u twee hoofdopties voor de Server Pro-instantie zelf (zie volgende stap).
  {% endstep %}

{% step %}

### Opties voor het buiten gebruik stellen van Server Pro

{% stepper %}
{% step %}

### Server Pro volledig verwijderen

Door te verwijderen wordt Server Pro buiten gebruik gesteld en wordt de software volledig verwijderd.
{% endstep %}

{% step %}

### Overschakelen naar Community Edition

Overschakelen behoudt de database met gebruikers en projecten met volledige projectgeschiedenis door de instantie van Server Pro om te zetten naar Community Edition.
{% endstep %}
{% endstepper %}

{% hint style="info" %}
De Community Edition bevat NIET [Sandboxed compilatiesarrow-up-right](https://docs.overleaf.com/on-premises#overview-of-server-pro-and-community-edition) noch [LDAP](broken://pages/d4bc3633b5eb9c1e4c22e86b3f7b25233093bcf1)/[SAML](broken://pages/b225f8c1fa0397970fd020150a856caa516d3974). Als u wilt terugkeren naar native authenticatie (gebruikersnaam/wachtwoord), zie: <https://docs.overleaf.com/on-premises/user-and-project-management/user-management/migrating-to-ldap-or-saml#going-the-other-way-switching-from-ldap-saml-back-to-native-authentication>

Voor een vergelijking van Server CE en Server Pro zie: <https://docs.overleaf.com/on-premises/welcome/server-pro-vs.-community-edition>
{% endhint %}
{% endstep %}

{% step %}

### Fase 3: Server Pro buiten gebruik stellen

(Link: <https://docs.overleaf.com/on-premises/user-and-project-management/user-management/migrating-from-server-pro-to-group-professional#phase-3-server-pro-decommission>)

* Het Overleaf-team zal uw Server Pro-licentiesleutel officieel deactiveren en een bevestiging sturen zodra dit is voltooid.
* Voer op dat moment een van de hierboven beschreven buitengebruikstellingsacties uit: verwijder Server Pro volledig of schakel over naar Community Edition.
  {% endstep %}
  {% endstepper %}

Aanvullende bronnen en hierboven genoemde links blijven ongewijzigd.


---

# Agent Instructions
This documentation is published with GitBook. GitBook is the documentation platform designed so that both humans and AI agents can read, navigate, and reason over technical content effectively. Learn more at gitbook.com.

## Querying This Documentation
If you need additional information that is not directly available in this page, you can query the documentation dynamically by asking a question.

Perform an HTTP GET request on the current page URL with the `ask` query parameter, and the optional `goal` query parameter:

```
GET https://ayakaleaf-pro.ayaka.space/on-premises/nl/gebruikers-en-projectbeheer/user-management/migrating-from-server-pro-to-group-professional.md?ask=<question>&goal=<endgoal>
```

`ask` is the immediate question: it should be specific, self-contained, and written in natural language.
`goal` is optional and describes the broader end goal you are ultimately trying to accomplish on behalf of the user. GitBook uses it to tailor the answer towards what is most useful for that goal.

The response will contain a direct answer to the question and relevant excerpts and sources from the documentation.

Use this mechanism when the answer is not explicitly present in the current page, you need clarification or additional context, or you want to retrieve related documentation sections.
