> For the complete documentation index, see [llms.txt](https://ayakaleaf-pro.ayaka.space/llms.txt). Markdown versions of documentation pages are available by appending `.md` to page URLs; this page is available as [Markdown](https://ayakaleaf-pro.ayaka.space/on-premises/pl/zarzadzanie-uzytkownikami-i-projektami/user-management/migrating-from-server-pro-to-group-professional.md).

# Migracja z Server Pro do Group Professional

Przejście z samodzielnie hostowanej instancji Server Pro na nową, opartą na chmurze subskrypcję Overleaf Group Professional to duża zmiana, więc aby ten proces przebiegł jak najsprawniej, przygotowaliśmy poniższe wskazówki.

Ogólnie proponujemy trzymiesięczny okres nakładania się, rozpoczynający się w dniu odnowienia. Oznacza to, że:

* Twoja obecna instancja Server Pro oraz nowa subskrypcja Group Professional będą w pełni aktywne.
* Twój zespół techniczny może zaplanować czas na skonfigurowanie subskrypcji Group Professional i zdecydować o przyszłości wdrożenia Server Pro w infrastrukturze lokalnej.
* Co najważniejsze, użytkownicy będą mieli wystarczająco dużo czasu, aby skopiować swoje projekty do nowej platformy Overleaf Group Professional.

Ten krótki przewodnik przeprowadzi Cię przez najważniejsze kroki tej migracji. Zaczynajmy!

{% stepper %}
{% step %}

### Etap 1: Konfiguracja i ustawienia

(Link: <https://docs.overleaf.com/on-premises/user-and-project-management/user-management/migrating-from-server-pro-to-group-professional#phase-1-setup-and-configuration>)

* Overleaf utworzy Twoją subskrypcję Group Professional i doda Twojego głównego administratora.
* Twój administrator grupy będzie mógł włączyć [Zarządzani użytkownicyarrow-up-right](https://docs.overleaf.com/groups/user-management/managed-user-accounts), skonfigurować [Single Sign-On (SSO)arrow-up-right](https://docs.overleaf.com/groups/overleaf-group-single-sign-on/setting-up-group-sso), oraz [zaprosić użytkowników końcowycharrow-up-right](https://docs.overleaf.com/groups/user-management/how-to-add-and-remove-users).

{% hint style="warning" %}
Włączenie Zarządzanych użytkowników oraz implementacja SSO są wymaganymi krokami zgodności z FedRAMP® LI-SaaS. Jeśli Twoja organizacja wymaga zgodności z FedRAMP, skonfiguruj Zarządzanych użytkowników i SSO przed zaproszeniem użytkowników końcowych.
{% endhint %}
{% endstep %}

{% step %}

### Etap 2: Migracja użytkowników i zarządzanie danymi

(Link: <https://docs.overleaf.com/on-premises/user-and-project-management/user-management/migrating-from-server-pro-to-group-professional#phase-2-user-migration-and-data-management>)

To główne okno migracji i obejmuje następujące obowiązki:

#### Użytkownicy końcowi

* Użytkownicy powinni przenieść wszelkie projekty, które chcą zachować, z instancji Server Pro na swoje nowe konta na [overleaf.comarrow-up-right](http://overleaf.com/). Proces obejmuje [eksportowanie projektówarrow-up-right](https://www.overleaf.com/learn/how-to/Exporting_your_work_from_Overleaf) z Server Pro oraz [przesyłanie icharrow-up-right](https://www.overleaf.com/learn/how-to/Uploading_a_project) na swoje konto na [overleaf.comarrow-up-right](http://overleaf.com/). Jeśli użytkownik nie ma jeszcze [overleaf.comarrow-up-right](http://overleaf.com/) konta, może zarejestrować się na [overleaf.com/registerarrow-up-right](http://overleaf.com/register).

{% hint style="warning" %}
Przez tę procedurę eksportu zostanie przeniesiony wyłącznie kod źródłowy projektu (pliki LaTeX i binarne). Żadne istniejące ustawienia projektu, ustawienia udostępniania, komentarze, śledzone zmiany itd. NIE zostaną przeniesione. Użytkownicy będą musieli ponownie zaprosić swoich współpracowników po migracji.
{% endhint %}

#### Personel techniczny

* Na tym etapie Twój zespół techniczny powinien zaplanować działania po migracji dotyczące Twojej lokalnej instancji Server Pro i jej danych.
* **Kopia zapasowa danych:** Możesz wyeksportować wszystkie projekty przed wycofaniem z użytku, aby utworzyć archiwum, które pozwoli Ci pomóc użytkownikom, którzy mogli zapomnieć o migracji lub pobraniu swojej pracy. Instrukcje: <https://docs.overleaf.com/on-premises/maintenance/data-and-backups/exporting-projects>
* **Wycofanie Server Pro z użytkowania:** Po zamknięciu okna migracji i wyłączeniu klucza licencyjnego masz dwie główne opcje dotyczące samej instancji Server Pro (zobacz kolejny krok).
  {% endstep %}

{% step %}

### Opcje wycofania Server Pro z użytkowania

{% stepper %}
{% step %}

### Całkowicie odinstaluj Server Pro

Odinstalowanie wycofa Server Pro z użytkowania i całkowicie usunie oprogramowanie.
{% endstep %}

{% step %}

### Przełącz na Community Edition

Przełączenie zachowuje bazę danych użytkowników i projektów wraz z pełną historią projektów, konwertując instancję z Server Pro na Community Edition.
{% endstep %}
{% endstepper %}

{% hint style="info" %}
Community Edition NIE zawiera [Sandboksowych kompilacjiarrow-up-right](https://docs.overleaf.com/on-premises#overview-of-server-pro-and-community-edition) ani [LDAP](broken://pages/71d2b57d9fa05c430b68c84fc3dfd9d5194efbba)/[SAML](broken://pages/a31a24413f8bef1eea5d0e67397ff3f9f509797f). Jeśli chcesz powrócić do natywnego uwierzytelniania (nazwa użytkownika/hasło), zobacz: <https://docs.overleaf.com/on-premises/user-and-project-management/user-management/migrating-to-ldap-or-saml#going-the-other-way-switching-from-ldap-saml-back-to-native-authentication>

Porównanie Server CE i Server Pro znajdziesz tutaj: <https://docs.overleaf.com/on-premises/welcome/server-pro-vs.-community-edition>
{% endhint %}
{% endstep %}

{% step %}

### Etap 3: Wycofanie Server Pro z użytkowania

(Link: <https://docs.overleaf.com/on-premises/user-and-project-management/user-management/migrating-from-server-pro-to-group-professional#phase-3-server-pro-decommission>)

* Zespół Overleaf formalnie dezaktywuje Twój klucz licencyjny Server Pro i wyśle potwierdzenie po zakończeniu.
* W tym momencie wykonaj jedno z opisanych powyżej działań wycofania z użytkowania: całkowicie odinstaluj Server Pro albo przełącz się na Community Edition.
  {% endstep %}
  {% endstepper %}

Dodatkowe zasoby i linki wymienione powyżej pozostają bez zmian.


---

# Agent Instructions
This documentation is published with GitBook. GitBook is the documentation platform designed so that both humans and AI agents can read, navigate, and reason over technical content effectively. Learn more at gitbook.com.

## Querying This Documentation
If you need additional information that is not directly available in this page, you can query the documentation dynamically by asking a question.

Perform an HTTP GET request on the current page URL with the `ask` query parameter, and the optional `goal` query parameter:

```
GET https://ayakaleaf-pro.ayaka.space/on-premises/pl/zarzadzanie-uzytkownikami-i-projektami/user-management/migrating-from-server-pro-to-group-professional.md?ask=<question>&goal=<endgoal>
```

`ask` is the immediate question: it should be specific, self-contained, and written in natural language.
`goal` is optional and describes the broader end goal you are ultimately trying to accomplish on behalf of the user. GitBook uses it to tailor the answer towards what is most useful for that goal.

The response will contain a direct answer to the question and relevant excerpts and sources from the documentation.

Use this mechanism when the answer is not explicitly present in the current page, you need clarification or additional context, or you want to retrieve related documentation sections.
