> For the complete documentation index, see [llms.txt](https://ayakaleaf-pro.ayaka.space/llms.txt). Markdown versions of documentation pages are available by appending `.md` to page URLs; this page is available as [Markdown](https://ayakaleaf-pro.ayaka.space/on-premises/sv/anvandar-och-projektadministration/user-management/migrating-from-server-pro-to-group-professional.md).

# Migrering från Server Pro till Group Professional

Att byta från en egenhostad Server Pro-instans till en ny molnbaserad Overleaf Group Professional-prenumeration är en stor förändring, så för att göra den här processen så smidig som möjligt har vi sammanställt följande vägledning.

Generellt föreslår vi en överlappningsperiod på tre månader som börjar på ditt förnyelsedatum. Det betyder att:

* Din befintliga Server Pro-instans och din nya Group Professional-prenumeration kommer båda att vara fullt aktiva.
* Ditt tekniska team kan avsätta tid för att ställa in Group Professional-prenumerationen och besluta om framtiden för er lokala Server Pro-installation.
* Viktigast av allt är att era användare får gott om tid att kopiera över sina projekt till den nya Overleaf Group Professional-plattformen.

Den här snabbguiden går igenom de viktigaste stegen för den här migreringen. Nu sätter vi igång!

{% stepper %}
{% step %}

### Fas 1: Installation och konfiguration

(Länk: <https://docs.overleaf.com/on-premises/user-and-project-management/user-management/migrating-from-server-pro-to-group-professional#phase-1-setup-and-configuration>)

* Overleaf kommer att skapa din Group Professional-prenumeration och lägga till din ledande administratör.
* Din gruppadministratör kommer att kunna aktivera [Hanterade användarearrow-up-right](https://docs.overleaf.com/groups/user-management/managed-user-accounts), konfigurera [Single Sign-On (SSO)arrow-up-right](https://docs.overleaf.com/groups/overleaf-group-single-sign-on/setting-up-group-sso), och [bjuda in slutanvändarnaarrow-up-right](https://docs.overleaf.com/groups/user-management/how-to-add-and-remove-users).

{% hint style="warning" %}
Att aktivera Hanterade användare och implementera SSO är ett obligatoriskt steg för FedRAMP® LI-SaaS-efterlevnad. Om din organisation kräver FedRAMP-efterlevnad, konfigurera Hanterade användare och SSO innan du bjuder in slutanvändare.
{% endhint %}
{% endstep %}

{% step %}

### Fas 2: Användarmigrering och datamanagement

(Länk: <https://docs.overleaf.com/on-premises/user-and-project-management/user-management/migrating-from-server-pro-to-group-professional#phase-2-user-migration-and-data-management>)

Detta är den huvudsakliga migreringsperioden och har följande ansvarsområden:

#### Slutanvändare

* Användare bör migrera alla projekt som de vill behålla från er Server Pro-instans till sina nya konton på [overleaf.comarrow-up-right](http://overleaf.com/). Processen innebär [att exportera projektenarrow-up-right](https://www.overleaf.com/learn/how-to/Exporting_your_work_from_Overleaf) från Server Pro och [ladda upp demarrow-up-right](https://www.overleaf.com/learn/how-to/Uploading_a_project) till sitt konto på [overleaf.comarrow-up-right](http://overleaf.com/). Om en användare inte redan har ett [overleaf.comarrow-up-right](http://overleaf.com/) konto kan de registrera sig på [overleaf.com/registerarrow-up-right](http://overleaf.com/register).

{% hint style="warning" %}
Endast projektets källkod (LaTeX- och binärfiler) kommer att överföras genom den här exportproceduren. Alla befintliga projektinställningar, delningsinställningar, kommentarer, spårade ändringar osv. kommer INTE att överföras. Användarna kommer att behöva bjuda in sina medarbetare igen efter migreringen.
{% endhint %}

#### Teknisk personal

* Under den här fasen bör ert tekniska team planera för hanteringen efter migreringen av er lokala Server Pro-instans och dess data.
* **Säkerhetskopiering av data:** Du kan exportera alla projekt innan avveckling för att skapa ett arkiv som gör det möjligt för dig att hjälpa användare som kan ha glömt att migrera eller ladda ner sitt arbete. Instruktioner: <https://docs.overleaf.com/on-premises/maintenance/data-and-backups/exporting-projects>
* **Avveckling av Server Pro:** När migreringsperioden har avslutats och din licensnyckel har inaktiverats har du två huvudalternativ för själva Server Pro-instansen (se nästa steg).
  {% endstep %}

{% step %}

### Alternativ för avveckling av Server Pro

{% stepper %}
{% step %}

### Avinstallera Server Pro helt

Avinstallationen avvecklar Server Pro och tar bort programvaran helt.
{% endstep %}

{% step %}

### Byt till Community Edition

Bytet bevarar databasen med användare och projekt med full projekthistorik genom att konvertera instansen från Server Pro till Community Edition.
{% endstep %}
{% endstepper %}

{% hint style="info" %}
Community Edition innehåller INTE [Kompilering i sandlådaarrow-up-right](https://docs.overleaf.com/on-premises#overview-of-server-pro-and-community-edition) eller [LDAP](broken://pages/440c2af3b76c9e35a285e3bb8fcc5795bb8e96c2)/[SAML](broken://pages/611665ba16492189554e017f4a8535c5906cf7ed). Om du behöver återgå till inbyggd autentisering (användarnamn/lösenord), se: <https://docs.overleaf.com/on-premises/user-and-project-management/user-management/migrating-to-ldap-or-saml#going-the-other-way-switching-from-ldap-saml-back-to-native-authentication>

För en jämförelse mellan Server CE och Server Pro, se: <https://docs.overleaf.com/on-premises/welcome/server-pro-vs.-community-edition>
{% endhint %}
{% endstep %}

{% step %}

### Fas 3: Avveckling av Server Pro

(Länk: <https://docs.overleaf.com/on-premises/user-and-project-management/user-management/migrating-from-server-pro-to-group-professional#phase-3-server-pro-decommission>)

* Overleaf-teamet kommer formellt att inaktivera er Server Pro-licensnyckel och kommer att skicka en bekräftelse när det är klart.
* När det är klart ska ni utföra någon av avvecklingsåtgärderna som beskrivs ovan: avinstallera Server Pro helt eller byta till Community Edition.
  {% endstep %}
  {% endstepper %}

Ytterligare resurser och länkar som hänvisas till ovan förblir oförändrade.


---

# Agent Instructions
This documentation is published with GitBook. GitBook is the documentation platform designed so that both humans and AI agents can read, navigate, and reason over technical content effectively. Learn more at gitbook.com.

## Querying This Documentation
If you need additional information that is not directly available in this page, you can query the documentation dynamically by asking a question.

Perform an HTTP GET request on the current page URL with the `ask` query parameter, and the optional `goal` query parameter:

```
GET https://ayakaleaf-pro.ayaka.space/on-premises/sv/anvandar-och-projektadministration/user-management/migrating-from-server-pro-to-group-professional.md?ask=<question>&goal=<endgoal>
```

`ask` is the immediate question: it should be specific, self-contained, and written in natural language.
`goal` is optional and describes the broader end goal you are ultimately trying to accomplish on behalf of the user. GitBook uses it to tailor the answer towards what is most useful for that goal.

The response will contain a direct answer to the question and relevant excerpts and sources from the documentation.

Use this mechanism when the answer is not explicitly present in the current page, you need clarification or additional context, or you want to retrieve related documentation sections.
